Sake Eijsenga

Behandelt vergunningen en is verliefd op zijn little tank, zijn dikke auto

Het profiel van Sake

Dit zijn de beste voorwaarden volgens Sake

“ Vroeger wilde ik graag piloot worden maar helaas zijn mijn ogen te slecht daarvoor.”

Sake Eijsenga

Score van Sake

Senior WABO Casemanager

Detachering

Gemeente Rotterdam en Utrechtse Heuvelrug

Opdrachtgever

Mentor

New Fielder Project

Luipaard

Dier



Included

Projectprovisie

18%

Doorgroeimogelijkheden

Mentor New Fielder Project

Auto

Klasse 3

Het verhaal van Sake

Sake Eijsenga is een senior vergunningverlener met meer dan 15 jaar ervaring binnen het fysieke domein. Naast het toetsen van vergunningen is hij een fanatiek Warhammer 40K speler en is verliefd op zijn little tank, zijn dikke auto. 

Hoe goed pas jij bij FIELD?
Introductie

Ik ben Sake, 40 jaar. Ik ben vergunningverlener en ik werk nu voor 2 gemeentes. Dat bevalt goed. Huisje, boompje beestje; maar dan bedoel ik mijn little tank, mijn bakbeest. Vroeger wilde ik graag piloot worden maar helaas zijn mijn ogen te slecht daarvoor. Dus daarom ben ik de opleiding om landschapsarchitect te worden gaan doen. Dat is de opleiding plattelandsvernieuwing geworden. Maar toen ik klaar was met de opleiding was er geen werk in te vinden. Ik heb toen eerst bij de afdeling burgerzaken gewerkt. Met een leuk team van 6 moeders die super goed konden koken en vaak lunch voor mij mee namen.

Hoe ben je dan alsnog in het vak van casemanager gerold?

Ik ben als trainee aan de slag gegaan. Bij de gemeente zochten ze namelijk naar een vergunningverlener, dus heb ik op die functie gesolliciteerd. Ik ben het toen niet geworden maar ze hadden nog wel ruimte voor een trainee, dus ben ik dat gaan doen. Vanaf dat moment ben ik dit vak gaan doen en ben ik er in gegroeid. Ik heb verschillende opleidingen gevolgd. Zo heb ik daar mijn elementaire bouwkunde en ABW opleiding gehaald bij de BOB. Uiteindelijk heb ik 8 jaar bij gemeente Zwartewaterland gezeten. Na die 8 jaar ben ik verhuisd richting Dordrecht en heb ik gewerkt bij omgevingsdienst Rivierenland, gemeente Amsterdam en nog een hele tijd bij de omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid.

Heb je ook nog getwijfeld om landschapsarchitect te worden?

Nee eigenlijk niet. Het vak van vergunningverlening vind ik echt heel leuk. Dus heb ik nooit een moment getwijfeld om over te stappen. Alleen het beroep piloot trekt mij nog steeds aan, maar als iets gewoon niet kan, dan kan het niet. Ik zou nog wel een keer een cursus vliegen willen doen, maar ik vind mijn vak gewoon nog steeds super leuk. Geen enkele aanvraag is hetzelfde. Ik heb soms 6 maanden over een dakkapel gedaan en een hele grote fabriekshal heb ik binnen 2 weken verleend. Dat is zo verschillend allemaal. Daarnaast ook de wisselwerking met de aanvrager is leuk. De ene keer zijn er geen problemen, de andere keer moet je echt van alles oplossen. Dat is juist heel uitdagend en vind ik het leukste.

Kun je ons wat meer vertellen over je werkzaamheden binnen je huidige project/opdrachtgever?

Ik werk nu bij voor Utrechtse heuvelrug en gemeente Rotterdam. Dat is wel een hele leuke combinatie. Bij Utrechtse Heuvelrug gaat het voornamelijk om laagbouw en stallen, in Rotterdam heb je dat niet zo snel. Zeker niet waar ik zit, want ik doe de gebieden Centrum en Noord. Dat gaat voornamelijk om funderingsherstel, maar ook huizen en verbouwingen.

Je krijgt echt van alles binnen. Eigenlijk is elke werkwijze in eerste instantie hetzelfde. Een aanvraag komt binnen, je kijkt eerst of die compleet is; zijn er tekeningen bij en is het duidelijk. Afhankelijk daarvan kun je doorgaan of vraag je aanvullende gegevens op als het niet compleet is. Als alles wel compleet is zet je hem uit voor advies en kijk je of hij in strijd is met het bestemmingsplan. Is die strijdig, dan zet je hem uit naar de Ruimtelijke Ordening of hoe het ook heet bij die gemeente.

Van deze afdeling krijg je advies en hetzelfde geldt voor de welstand. Je hebt bijvoorbeeld ook bouwveiligheid, bouwfysica, constructie en af en toe milieu en waterwet; dit ligt aan je vergunning. Al die adviezen komen bij je terug en aan de hand daarvan vergun je hem of wijs je hem af. Tussendoor heb je veel contact met de aanvragers of gemachtigden.

Waar zie je jezelf in 10 jaar?

Ambities vind ik heel lastig, want ik vind het werk gewoon super leuk. Ik zie mezelf dan ook niet als leidinggevende, dat ik mensen moet aansturen. Daar ben ik het type niet voor. Ik vind het gewoon leuk om het werk te doen. Ik zou wel willen gaan lesgeven en nieuwe vergunningverleners begeleiden, maar vergunning verlenen blijft wel mijn hoofddoel want dat vind ik gewoon heel leuk.

Kloppen de verwachtingen die je van tevoren over FIELD had met de werkelijkheid?

Ja die kloppen zeker. Ik vind het leuk als Fielder. Dat er leuke dingen worden geregeld, zoals de jaarbijeenkomst maar ook dat het management dichtbij het personeel staat. Het contact met collega’s is fijn, hoe iedereen met elkaar omgaat. Bij andere partijen is het wat afstandelijker. Niet dat dit een studentenclub is maar daar vergelijk ik het soms wel mee qua sfeer.

Wat is voor jou werkgeluk?

Dat er goed voor je gezorgd wordt. Dat klinkt misschien een beetje raar maar ik heb goede voorwaardes, ik werk bij een leuke organisatie en de sfeer is goed. Ook bij de gemeentes heb ik leuke teams. Ik vind het belangrijk om het gevoel te hebben dat als je hulp nodig hebt dat dat kan. Mijn werkgeluk zit hem ook zeker in de opdrachten waar ik zit, dus enerzijds FIELD en anderzijds de opdrachten vind ik leuk. Veel dynamiek, iedereen staat dichtbij elkaar. Een soort vriendenclub , dat zorgt voor mijn werkgeluk.

Wat zou je meegeven aan een junior vergunningverlener die net start?

Kom hier werken, het is een mega leuke organisatie waar je veel begeleiding krijgt. Dit zeg ik niet om het te verkopen. En ga voor leuke opdrachten! Je leert veel bij gemeentes en je kunt veel bij gemeentes doen en leren. Maak voor jezelf goede keuzes in je opdrachten.

Lees meer