In deze blog duiken we dieper in de gevolgen van de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Met name voor aannemers brengt deze wet een significante verschuiving met zich mee. Lees verder en ontdek welke impact de Wkb op u kan hebben.
- Een nieuwe manier van denken:
De kern van de verandering ligt in de beoordeling van de bouwkwaliteit. In plaats van tijdens de ontwerpfase een kwaliteitsbeoordeling uit te voeren, gebeurt dit pas wanneer het bouwproject voltooid is. Aannemers moeten nu vóór de bouw laten zien hoe ze de kwaliteit gaan waarborgen en uiteindelijk aantonen dat het eindresultaat aan de gestelde eisen voldoet. Een misstap hier kan betekenen dat het bouwproject niet in gebruik genomen mag worden.
- Introductie van het kwaliteitssysteem:
Een centraal element van de nieuwe werkwijze is het kwaliteitssysteem. Hierin moeten aannemers alle cruciale beslissingen en stappen documenteren. Afwijkingen van het originele ontwerp? Dan moet aangetoond worden dat de nieuwe aanpak nog steeds voldoet aan het Bouwbesluit. Hoe beter dit systeem wordt onderhouden, des te minder tussenkomst is er nodig van de kwaliteitsborger.
- Verantwoordelijkheid en waarschuwingsplicht:
De Wkb legt ook een grotere verantwoordelijkheid bij aannemers als het gaat om mogelijke gebreken. Voorheen moest de eigenaar van het bouwwerk bewijzen dat een gebrek al bestond voor oplevering; nu moet de aannemer aantonen dat dit niet het geval was. Een robuust kwaliteitssysteem is hierbij essentieel. Daarnaast heeft de aannemer nu de plicht om schriftelijk te waarschuwen voor ontwerpfouten die in strijd zijn met de regelgeving.
- De voordelen van de Wkb:
Ondanks de strakkere regels biedt de Wkb aanzienlijke voordelen voor aannemers, waaronder:
- Mogelijke vermindering van de kosten door vroegtijdige foutdetectie.
- Geen noodzaak om ontwerpinformatie vroegtijdig bij de gemeente in te dienen.
- Mogelijke verkorting van de vergunningsduur.
- Efficiëntievoordelen dankzij de afgestemde toetsing door de kwaliteitsborger.
- Verhoging van de bouwkwaliteit door de expertise van de kwaliteitsborger.
Voorbereiden op de verandering:
Adaptatie aan zo’n veranderlijke omgeving vereist een solide voorbereiding. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om te leren, zoals de proefprojecten Wkb. Het doel? Leren door te doen. Wilt u meer informatie over het draaien van een proefproject? Bekijk dan onze pagina ‘’proefproject’’ of neem contact op via onderstaande formulier: